ADR nedir?

Kimyasal hammaddeler ve ürünleri, akaryakıtlar gibi tehlikeli maddeler günlük hayatımızın bir parçası. Onlar olmadan bir dünya düşünmek artık neredeyse imkansız. Her yıl bu maddelerin milyonlarca tonu karayolu ile yanıbaşımızdan, belki de biz farketmeden geçip gidiyor. Peki bu maddeler, bizler ve çevre için tehdit oluşturmadan nasıl taşınmalılar, hangi araçlarda olmalı, hangi miktarlarda taşınmalılar, hangileri bir birleri ile aynı taşıtta olmalı ya da olmamalı ?

Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması*, kısa ismiyle ADR, bu ve bunun gibi yüzlerce soruya getirdiği kural ve zorunluluklarla cevaplar veriyor ve dünyamızı hepimiz için daha güvenli kılmamıza yardımcı oluyor.

TMGD nedir?

Tehlikeli Malzeme Güvenlik Danışmanı, bilinen ismi ile TMGD, devletin sınavlar sonucunda tehlike maddelerle ilişiği olan firmaları yönlendirmesi için yetkilendirdiği uzmanlardır. TMGD’ler, firmanızı ADR yönetmelikleri doğrultusunda yapılması gerekenler için yönlendirir.

Hangi firmaların TMGD’ye ihtiyacı var ?

Tehlikeli Madde taşımacılığı sürecinde yer alan yükleyen, boşaltan, elleçleyen, taşıyan ve toplam yıl içindeki hareket gören tehlikeli madde miktarı 50 ton ve üzerinde olan firmalar Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorundadır. Ayrıca bu belgeyi almış firmalarda mevzuat kapsamındaki hükümleri yerine getirmek konusunda 01.07.2015 tarihi itibarıyla Tehlikeli madde Güvenlik Danışmanı bulundurma zorunluluğu başlamıştır.

Taşıma evrakı nedir ?

Taşıma evrakı, tehlikeli maddelerin taşınması durumunda araçta bulundurulması gereken, TMGD tarafından hazırlanmış resmi bir belgedir. Sol tarafta bir taşıma evrakı örneği görmektesiniz.

ADR ile ilgili firmanızın karşı karşıya kalabileceği cezalar nelerdir?

ADR kuralları doğrultusunda yanlış ve eksik uygulama ve gereksinimler doğrultusunda karşı karşıya kalabileceğiniz ceza ve tutarlar belgededir.

Firmanızın ADR süreci ile ilgili danışmanlık ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, uzman bir TMGD'nin size ulaşabilmesi için lütfen üye girişi yapınız.